KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Contoh Resume

Contoh RESUME. Masih gagal mendapatkan pekerjaan? Adakah anda sudah semak cara penulisan dan isi kandungan resume anda dengan betul? Resume adalah perkara yang paling penting dalam memohon sebarang pekerjaan dan kebiasaan majikan akan melihat resume anda dahulu sebelum anda mendapat pekerjaan yang dipohon. Portal kerjakosong.co akan kongsikan contoh resume yang ringkas dan tepat bagi tujuan … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

UiTM Student Portal

UiTM Student Portal ok? Tahniah diucapkan kepada adik-adik yang telah berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti  Teknologi MARA (UiTM). Tentang Student Portal UITM Universiti Teknologi MARA (UiTM) adalah institusi pengajian tinggi terbesar Malaysia dari segi saiz dan penduduk. Selain kampus utama di Shah Alam, universiti ini telah berkembang di seluruh negara dengan 34 kampus cawangan, yang … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Cuti Umum 2019

Cuti Umum 2019. Laman kerjakosong.co ingin berkongsi hari cuti umum untuk tahun 2019 dan hari kelepasan am bagi setiap negeri di Malaysia untuk anda manfaatkan dan membuat perancangan di masa hadapan. Lihat jadual dibawah untuk mengetahui tarikh-tarikh cuti umum untuk persekutuan dan bagi negeri anda. JADUAL HARI KELEPASAN AM PERSEKUTUAN 2019 JADUAL HARI KELEPASAN AM … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Cuti Sekolah 2019

Cuti Sekolah 2019. Sudahkah anda membuat persiapan untuk cuti sekolah tahun ini dan mengetahui bilakah tarikh cuti persekolahan tersebut? Jika belum, disini kerjakosong.co akan kongsikan tarikh-tarikh cuti persekolahan seperti Cuti Pertengahan Penggal 1, Cuti Pertengahan Tahun, Cuti Pertengahan Penggal 2 dan Cuti Akhir Tahun yang melibatkan 2 kumpulan iaitu kumpulan A dan kumpulan B. Lihat … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

eMAKLUM – Tutorial Portal Rasmi

eMAKLUM – Tutorial Portal Rasmi. Sekarang ini ada macam-macam kemudahan yang disediakan oleh kerajaan Malaysia termasuklah dari Jabatan Akauntan Negara ANM termasuk menaiktaraf kepada kepada online selaras dengan kepesatan penggunaan ICT hari ini di Malaysia. Selain daripada kemudahan semakan e penyata gaji ANM juga ada menyediakan kemudahan apa yang dipanggil sebagai emaklum. Untuk makluman anda … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Kad Siswa – Permohonan KADS1M

Kad Siswa – Permohonan KADS1M. Kepada pemohon yang mempunyai kads1m, semakan kads1m boleh dibuat melalui atm atau secara online https://www.bankrakyat.com.my/bppt/semak. Kepada pemohon baru, sistem permohonan telah dilanjutkan sehingga 31 ogos 2018. Klik pautan berikut untuk kemukakan permohonan : http://www.bankrakyat.com.my/bppt. Kepada anda yang sudah pun mempunyai KADS1M, tak perlu pening kepala, tunggu sahaja wang berjumlah RM250 … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Doa Selepas Solat

Dari segi bahasa, doa berasal dari kata “da’a” artinya memanggil. Jika menurut istilah syarak, doa bermaksud perbuatan memohon sesuatu yang bermanfaat dan mencegah daripada sesuatu yang memudaratkan. Menariknya, perkataan ‘doa’ juga disebut dalam Al- Qur’an di beberapa tempat, seperti yang akan dijelaskan dalam laman web ini. Antaranya dengan membawa makna seperti berikut: 1. Perkataan atau Keluhan (Surah Al Anbiya: 15) Maka demikianlah … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

e-Operasi – Login Modul Pengurusan Guru KPM

e-Operasi – Login Modul Pengurusan Guru KPM. Setiap guru wajib melaksanakan verifikasi data guru melalui sistem e-Operasi 2019. e-Operasi adalah salah satu Modul Pengurusan Guru yang telah dibangunkan oleh Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM) dan diselia di bawah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian. Modul ini melibatkan pengurusan data berkaitan guru dan bukan guru. Terdapat beberapa kategori pengguna … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

eGTUKAR: Permohonan Pertukaran Guru Secara Online

eGTUKAR 2019: Permohonan Pertukaran Guru Secara Online Berita baik kepada guru-guru yang ingin membuat permohonan pertukaran tempat. Permohonan pertukaran guru melalui sistem eGTUKAR 2019 akan dibuka bermula 18 Februari nanti. Pertukaran ini akan dibuat secara berperingkat iaitu sesi Jun 2018 dan sesi Januari 2019 dengan sekali permohonan sahaja. Permohonan boleh dibuat secara online melibatkan pertukaran … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Jawatan Kosong Paling Dicari Di Malaysia

Jawatan Kosong Paling Dicari Di Malaysia

Jawatan kosong apa paling dicari di Malaysia? Di bawah adalah jawatan kosong paling di cari di Malaysia sama ada jawatan kosong sektor kerajaan atau sektor swasta. Jadi, anda mungkin boleh pilih jawatan kosong lain yang mungkin lebih kurang persaingan di mana akan mencerahkan peluang anda untuk mendapat pekerjaan dengan mudah. Di bawah admin senaraikan 5 … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Antara 5 Tips Penting Apply Kerja Online

Antara 5 Tips Penting Apply Kerja Online Disini kami kongsikan tips bagaimana mahu apply kerja menerusi media social supaya penipuan dapat dielakan  dan anda boleh lihat video yang disertakan dan baca artikel ditulis dibawah. Semoga manfaat kepada semua. 1. Semak Background Company Sebelum nak apply sebarang kerja kosong, pastikan yang syarikat korang bakal kerja tu … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Contoh Email Untuk Bertanya Status Permohonan

Contoh Email Untuk Bertanya Status Permohonan Anda telah menghadiri temuduga tetapi masih tidak mendapat jawapan daripada syarikat tersebut sama ada anda diterima bekerja atau tidak. Lebih parah lagi, anda kemudiannya mendapat tawaran kerja daripada syarikat lain tetapi anda teragak-agak untuk menerima “lamaran” syarikat lain itu kerana tawaran syarikat yang anda mohon lebih menarik. Jadi, bagaimana … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Contoh Soalan Akhir Yang Ditanya Penemuduga

Contoh Soalan Akhir Yang Ditanya Penemuduga Kebiasaannya, pada akhir sesi temuduga setiap calon akan diberikan peluang untuk bertanya sebarang soalan kepada penemuduga. Tidak kiralah apa jenis soalan pun yang ingin anda tanya, anda boleh berbuat demikian. Namun, jangan pula tanya soalan yang mengarut dan tidak ada kaitan dengan temuduga ataupun jawatan yang anda pohon tersebut. … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Blacklist Karna Tidak Hadir Temuduga SPA8i?

Blacklist Karna Tidak Hadir Temuduga SPA8i? Apa akan berlaku jika saya tidak hadir temu duga? Disini sedikit perkongsian untuk anda. Ramai calon yang tertanya apa yang akan terjadi jika tidak hadir temuduga SPA. Ramai yang beranggapan bahawa calon yang berjaya dipanggil temuduga tetapi gagal menghadirkan diri akan di senarai hitamkan. Ini bermaksud calon tersebut tidak … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Tips Temuduga Dan 5 Soalan Yang Pasti Ditanya

Tips Temuduga Dan 5 Soalan Yang Pasti Ditanya Perkara yang sangat sinonim dengan temuduga dan menjadi perhatian setiap calon adalah soalan-soalan yang bakal ditanya. Soalan-soalan yang ditanya ini perlulah dijawab dengan baik bagi meyakinkan penemuduga bahawa diri anda layak untuk dipilih bekerja. Oleh sebab itulah, setiap calon sememangnya sangat berminat untuk mengetahui soalan bocor yang … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Antara Soalan Temuduga SPA Jawatan Kerajaan

Antara Soalan Temuduga SPA Jawatan Kerajaan Saat paling mencabar buat calon yang memohon jawatan kerajaan adalah perlu melalui proses temuduga. Temuduga untuk jawatan kerajaan sememangnya diakui sukar oleh calon-calon yang telah melalui temuduga SPA sebelum ini. Oleh yang demikian, anda perlulah membuat persediaan rapi seperti membuat bacaan yang berkaitan dengan jawatan yang anda pohon, membuat … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Simple Cover Letter Untuk Fresh Graduate

Simple Cover Letter Untuk Fresh Graduate Cover letter merupakan butiran ringkas diri anda untuk memohon kerja. Walaupun ringkas dan mudah ia memainkan peranan penting untuk merangsang majikan buka dan baca resume anda. Dalam penulisan cover letter pastikan cover letter anda mempunyai “isi penceritaan” supaya majikan mahu baca lebih lanjut mengenai diri anda dalam resume yang … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

5 Kesilapan Resume Yang Dilakukan Oleh Pemohon

5 Kesilapan Resume Yang Dilakukan Oleh Pemohon Selain daripada temuduga, penghasilan resume yang baik juga merupakan salah satu faktor yang perlu dititikberatkan oleh graduan untuk memastikan majikan tertarik dengan anda dan seterusnya memberi anda jawatan kosong yang anda mohon. Sebagai graduan, anda perlulah memastikan resume anda sempurna dan tidak ada kecacatan yang tak sepatutnya. Kecacatan … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Cara Menulis Winning Resume !

Cara Menulis Winning Resume ! Tahukah anda penghasilan resume konventional yang mempunyai sehingga 3 atau 4 muka surat adalah tidak releven lagi dalam situasi mencari kerja pada masa kini. Ramai pencari kerja di luar sana berusaha untuk menjadi lain daripada yang lain dengan menggunakan pelbagai format penulisan resume yang menarik. KerjaKosong.Co mahu kongsi cara tulis … Read more

KerjaKosong.Co » Portal Rasmi » Page 8

Cara Pengisian Resume Yang Betul 2019

Cara Pengisian Resume Mengikut Struktur Dan Turutan Yang Betul Soalan yang sering didengari daripada graduan adalah “Apakah maklumat yang perlu saya masukkan dalam resume?” dan juga “Bagaimana nak susun maklumat dalam resume mengikut susunan yang betul?” Sebagai seorang graduan dan calon temuduga, anda wajib ketahui maklumat-maklumat yang perlu dimasukkan ke dalam resume mengikut struktur yang … Read more

×